wtorek, 24 września 2013

babka z cukinii

Babka ziemniaczana już była (przepis na babkę ziemniaczaną), a teraz kolej na babkę z cukinii, niczym nie przypomina babki ziemniaczanej, ale jest babką. Wśród składników znajdziemy ser żółty, boczek, cebulkę no i główny składnik - cukinię. Wilgotna, ale ładnie dająca się kroić. Jak to powiedziała moja koleżanka "nie można się nią najeść", jest tak pyszna, że chciałoby się więcej. Przepis od sąsiadki Kasi.
Składniki:
1 duża cukinia, po starkowaniu ma być ok 3 szklanki
25dag sera żółtego, ser musi być z bardziej miękkich, u mnie mój tutejszy białostocki
20dag wędzonego boczku
3-4 jajka
2,5 szkl mąki pszennej
1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl oleju
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie: na patelni na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i boczek pokrojone w kostkę. W tym czasie cukinię obieramy, przecinamy na pół, łyżką stołową wyjmujemy pestki, resztę trzemy na dużych oczkach na tarce jarzynowej. Ser również trzemy na dużych oczkach. Wrzucamy do miski wszystkie składniki czyli cukinię i ser, mąkę, proszek do pieczenia, olej, cebulę z boczkiem, przyprawy, jajka, mieszamy. Blaszkę 24x28cm natłuszczamy i przekładamy przygotowaną babkę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 40min do 1godziny (u mnie 40min). 


1 komentarz:

  1. Super alternatywa dla babki ziemniaczanej! Dziś gotuję, mam nadzieję że mąż będzie zadowolony :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly