wtorek, 9 lipca 2013

babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, potrawa regionalna z PODLASIA, wiem, że nie każdy słyszał nie każdy jadł, warte spróbowania, a jak ktoś lubi placki ziemniaczane to i będzie mu smakowała babka ziemniaczana.
Składniki na blaszkę 20x25cm i wysokość ok 7cm:
2 kg ziemniaków
2 duże cebule
300 - 400 g kiełbasy
2 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
przyprawy: vegeta, pieprz
100 g masła
Przygotowanie: ziemniaki obieramy i trzemy na tarce do ziemniaków, dodajemy jajka, przyprawiamy, dodajemy mąkę, dodajemy cebulę pokrojoną drobno, kiełbasę w półplasterki (zostawiają trochę na wierzch). Blaszkę 20x25 natłuszczamy wlewamy masę, układamy na wierzch kiełbaskę, przyciskamy ręką, żeby podczas pieczenia nie spaliła się zbytnio, i układamy kawałki masła (bez tłuszczu na wierzchu babka jest sucha, dlatego ja dodaję masło). Pieczemy w 200 stopniach przez 1-1,5 godziny (moja 1h 20min). Podajemy ciepłą, a najlepiej smakuje podsmażona na złoty kolor patelni. Można zajadać samą, z keczupem, ze śmietaną, z kubkiem mleka, kto jak lubi. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly