niedziela, 22 września 2013

tarta sernikowa

Tarta sernikowa to mój wymysł.... kruche ciasto i warstwa serka homogenizowanego posypane czekoladą. Niezbyt słodkie, zimne... Bardzo dobre!
Składniki na spód:
1,5 szkl mąki pszennej
⅓ szkl cukru pudru
2 żółtka
⅓ (80g) kostki margaryny
2 czubate łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, żółtek, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wstawiamy na ok 20 min do lodówki. Formę do tarty u mnie średnica 27cm (jak ktoś nie posiada formy do tarty może zrobić to w blaszce 20x25cm) wykładamy ciastem łącznie z brzegami formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min (do zrumienienia ciasta) w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy w formie do całkowitego zastygnięcia.
Składniki na warstwę sernikową:
400g serka homogenizowanego waniliowego
1 płaska łyżka żelatyny
trochę cukru pudru
Przygotowanie: żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia, serek przekładamy do naczynia, dodajemy cukier puder do smaku, i miksując wlewamy powoli żelatynę. Całość wykładamy na ostudzony spód. Na wierzch posypujemy czekoladą i wstawiamy do lodówki.

4 komentarze:

  1. Fajne przepisy,ale ja wolę obecnie boga
    http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/7970915/?site=kuchniaaleex.blogspot.com bo dla początkujących jest lepszy opisy krok po kroku obrazki :) jeśli zrobisz tak jak tam to myślę,że będę korzystała z Twojego bloga

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny blog! Dziękuję za dzielenie się przepisami i wkład pracy :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly