sobota, 31 sierpnia 2013

kurczak z kurkami w sosie śmietanowym

Bardzo szybkie, proste, a jakie smaczne i sycące danie obiadowe. Do tego ryż, ziemniaki, makaron kto co lubi, i sałatka. Pyszny obiad. Polecam zwłaszcza teraz w sezonie grzybowym, gdzie można użyć świeżych kurek, ale też dobrze smakuje z mrożonymi, więc danie można przygotować przez cały rok.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
ok 2 szklanek kurek (niewiem jak to liczyć na gramy)
1 średnia cebula
3-5 czubatych łyżek śmietany 12-18%
przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka, koper
olej
przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w kostkę wielkości 1,5cm x 1,5cm, smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Usmażoną wrzucamy do garnka. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy kurki (umyte z poobcinanymi korzonkami) i smażymy, aż grzyby puszczą sok i sok odparuje. Wrzucamy do garnka do piersi z kurczaka. Śmietana: jeżeli mamy niezbyt gęstą śmietanę to bezpośrednio wlewamy do garnka, jeżeli mamy gęstą dodajemy troszkę przegotowanej wody i tak rozrzedzoną wlewamy do garnka, wsypujemy posiekany koperek, przyprawiamy do smaku, zagotowujemy i podajemy z tym czym najbardziej lubimy. Smacznego!

4 komentarze:

  1. na zdjęciu kurki nie mają poobcinanych korzeni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w którym miejscu nie mają poobcinanych? nigdy jeszcze nie jadłam kurek z korzeniami i te teń na bank nie mają :)

      Usuń
    2. chyba, że mylisz korzenie z trzonem, który po oczyszczeniu jest całkowicie jadalny :)

      Usuń

Printfriendly