środa, 25 września 2013

kurczak z warzywami i ryżem

Podobno gotowanie z gotowców to nie gotowanie :) ale podsuwam Wam pomysł na obiad szybki i smaczny. 
Składniki:
2 torebki ryży (2x100g)
400 g piersi z kurczaka
1 torebka warzyw na patelnię (400g)
3-4 łyżki sosu sojowo-grzybowego
przyprawy: pieprz i vegeta (przepis na domową vegetę)
olej
Przygotowanie: w garnku w osolonej wodzie gotujemy ryż. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (ok 1x1 cm), polewamy sosem sojowym i dokładnie mieszamy, na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy kurczaka, smażymy, nie musi być całkowicie usmażony, ponieważ będziemy jeszcze gotować. Jeżeli posiadacie dużą patelnię, to do kurczaka wrzucacie mrożone warzywa (jeżeli nie posiadacie dużej patelni, to danie dokończcie w garnku), dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy i przykrywamy pokrywką, dusimy ok 10min (do miękkości warzyw). Do gotowego dodajemy ugotowany ryż. Gotowe!

4 komentarze:

  1. Kolejny przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można czymś zastąpić ten sos?? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pominąć sos, a kurczaka przyprawić vegetą, papryką słodką i pieprzem :)

      Usuń
  3. Calkiem niezle. Dalam zwykle warzywa i z przyprawa orientalna, i posypalam przyprawa z torebki.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly