wtorek, 1 października 2013

świderki

Świderki to odmiana pączków drożdżowych, bez nadzienia, charakterystycznie zwinięte, w cukierniach spotykane zazwyczaj oblane lukrem. Proponuję wersję lżejszą, czyli oprószone cukrem pudrem. Bardzo delikatne, mięciutkie, pulchne. 
Składniki na 12 sztuk:
2½ szkl mąki
2 czubate łyżki cukru
½ szkl ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
25g rozpuszczonego masła
Przygotowanie: do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy drożdże, odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sok z cytryny, i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Mieszamy dokładanie, przykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tyle, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości. kulę ciasta dzielimy na pół. Każdą połowę kroimy na 6 kawałków wzdłuż, tak aby powstały paski. Każdy pasek rolujemy, składamy  na pół i skręcamy w świderek. Przygotowane świderki smażymy w głębokim tłuszczu (oleju) na złoty kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly