Blok czekoladowo-waniliowy w łatki. Słodki z dodatkiem herbatników. Przepis na tradycyjny czekoladowy jest tutaj, na waniliowy tutaj. Smak dzieciństwa :)
Składniki:200g masła/margaryny
½ szkl wody
1 i ½ szkl cukru
½ laski wanilii
2 łyżki kakao
mleko w proszku (ok. 400g pełnego lub ok 350g mleka granulowanego odtłuszczonego)
3 opakowania herbatników (24 szt)
Przygotowanie: masy przygotowujemy w dwóch garnkach, w jednym kakaową, czyli dodajemy 125g masła, 1/4 szkl wody, 1 szkl cukru, 2 łyżki kakao, zagotowujemy, odstawiamy, dodajemy połowę mleka w proszku mieszamy i dodajemy połowę pokruszonych herbatników. W drugim garnku dodajemy 75g masła, 1/4 szkl wody, ½ szkl cukru, wanilię przekrojoną na pół, zagotowujemy, wyjmujemy wanilię, dodajemy połowę mleka w proszku i połowę pokruszonych herbatników. Foremkę (u mnie keksówka 8cm x22cm) wykładamy folią spożywczą, wykładamy łyżkę masę raz kakaową, raz waniliową , wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy do wystygnięcia, jak osiągnie temperaturę pokojową wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pychotka muszę zrobić ja wielka miłośniczka słodyczy:)pamiętam z dzieciństwa taki blok:)
OdpowiedzUsuńmój mąż też jest wielkim miłośnikiem słodyczy, przez wieczór i noc zniknęło 3/4 bloku :)
UsuńA czy mleko modyfikowane tez sie nada?
OdpowiedzUsuńmleko modyfikowane ma inny smak, nigdy nie próbowałam z takim, więc nie doradzę, pozdrawiam
Usuńja zrobiłam z modyfikowanym mlekiem i było bardzo smaczne
UsuńO blok czekoladowy prosi zawsze mój mąż, bo bardzo przypomina mu dzieciństwo :) Ale następnym razem dostanie taki łaciaty, bo wygląda super i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńdla nas też to smak dzieciństwa :) polecam wypróbowanie tego łaciatego lub samego waniliowego http://smakslodyczy.blogspot.com/2014/01/blok-waniliowy.html
UsuńPozdrawiam