czwartek, 24 kwietnia 2014

blok łaciaty

Blok czekoladowo-waniliowy w łatki. Słodki z dodatkiem herbatników. Przepis na tradycyjny czekoladowy jest tutaj, na waniliowy tutaj.  Smak dzieciństwa :)
Składniki:
200g masła/margaryny
½ szkl wody
1 i ½ szkl cukru
½ laski wanilii
2 łyżki kakao
mleko w proszku (ok. 400g pełnego lub ok 350g mleka granulowanego odtłuszczonego)
3 opakowania herbatników (24 szt)
Przygotowanie: masy przygotowujemy w dwóch garnkach, w jednym kakaową, czyli dodajemy 125g masła, 1/4 szkl wody, 1 szkl cukru, 2 łyżki kakao, zagotowujemy, odstawiamy, dodajemy połowę mleka w proszku mieszamy i dodajemy połowę pokruszonych herbatników. W drugim garnku dodajemy 75g masła, 1/4 szkl wody, ½ szkl cukru, wanilię przekrojoną na pół, zagotowujemy, wyjmujemy wanilię, dodajemy połowę mleka w proszku i połowę pokruszonych herbatników. Foremkę (u mnie keksówka 8cm x22cm) wykładamy folią spożywczą, wykładamy łyżkę masę raz kakaową, raz waniliową , wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy do wystygnięcia, jak osiągnie temperaturę pokojową wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

6 komentarzy:

  1. Pychotka muszę zrobić ja wielka miłośniczka słodyczy:)pamiętam z dzieciństwa taki blok:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój mąż też jest wielkim miłośnikiem słodyczy, przez wieczór i noc zniknęło 3/4 bloku :)

      Usuń
  2. A czy mleko modyfikowane tez sie nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko modyfikowane ma inny smak, nigdy nie próbowałam z takim, więc nie doradzę, pozdrawiam

      Usuń
  3. O blok czekoladowy prosi zawsze mój mąż, bo bardzo przypomina mu dzieciństwo :) Ale następnym razem dostanie taki łaciaty, bo wygląda super i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla nas też to smak dzieciństwa :) polecam wypróbowanie tego łaciatego lub samego waniliowego http://smakslodyczy.blogspot.com/2014/01/blok-waniliowy.html
      Pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly