czwartek, 24 kwietnia 2014

pieczony schab ze śliwką i morelą

Doskonały do kanapek, schab ze śliwką i morelą, poprzez pieczenia mięsa w rękawie, mięso nie jest suche i wiórowate. 
Składniki:
kawałek schabu (u mnie 1,5 kg)
10 suszonych śliwek
10 suszonych moreli
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, majeranek
2 łyżki oleju
Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, przez środek długim nożem robimy na wylot dziurę, wciskamy na zmianę śliwki i morele. Schab nacieramy przyprawiamy i olejem, pozostawiamy najlepiej na noc w lodówce, lecz jak ktoś nie ma czasu, to wystarczą dwie godziny ale w temperaturze pokojowej. Przekładamy do woreczka do pieczenia i pieczemy w temp 180 stopni przez 1,5h. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia, następnie przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly