środa, 16 kwietnia 2014

pulpety w sosie kremowo- pomidorowym

Pulpeciki to prosty, łatwy, szybki i sycący posiłek. Na blogu było już kilka przepisów na pulpety, tym razem z sosem śmietanowo-pomidorowym, sos jest aksamitny, bardzo kremowy, z posmakiem pomidorowym. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
bułka (kajzerka)
bułka tarta
jajko
1 mała cebula
przyprawy: vegeta (domowa vegeta) , pieprz
300ml śmietany 30%
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
koperek najlepiej świeży
Przygotowanie: do miski wkładamy mięso mielone, w drugim naczyniu bułkę namaczamy w wodzie - odciskamy z wody i dodajemy do mięsa, dodajemy również jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebulę, mieszamy i dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, aby masa mięsna była zwarta. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, z mięsa formujemy małe kuleczki, chwilę podsmażamy na patelni. Pulpety przekładamy do garnka zalewamy ok 500ml wody (wody tyle, aby całe mięso było zalane), gotujemy pod przykryciem ok 30min, dodajemy koncentrat pomidorowy, delikatnie mieszamy, wlewamy śmietanę i gotujemy ok.5min, dosypujemy koperek, zagęszczamy odrobiną mąki rozprowadzonej w wodzie, przyprawiamy pieprzem i vegetą. Podajemy z ziemniakami, makaronem (penne) lub ryżem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Robilam dzis po raz pierwszy. Sos wyszedl przepyszny! Podawalam z kopytkami. Goraco polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly