wtorek, 22 kwietnia 2014

śnieżny makowiec

Przepis Siostry Anastazji. Kremowy, wilgotny, wielowarstwowy makowiec na biszkopcie. Pyszny, jeden z najlepszych makowców jakie jadłam. Polecam!
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru pudru
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier ciągle miksując, potem żółtka, ocet. Na koniec mieszając łyżką dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wykładamy na blachę z papierem (duża blacha 24x39cm). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 15min. Studzimy.
Masa makowa:
900g gotowej masy makowej
Masę przekładamy do rondla i podgrzewamy, nie zagotowujemy, jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej. Ciepłą masę wylewamy na ostudzony biszkopt. Pozostawiamy do ostudzenia.
Masa śnieżna:
1/2 litra śmietany 30-36%
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szkl wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy  przestudzoną żelatynę (musi być płynna, a nie stężała). Wylewamy na ostudzony mak. Wstawiamy do lodówki do stężenia śmietany.
Masa orzechowa:
200g orzechów włoskich
1/2 szkl mleka
kostka margaryny lub masła
3 łyżki cukru pudru.
Orzechy mielimy w maszynce, lub w rozdrabiaczu na bardzo drobno, zlewamy wrzącym mlekiem, zostawiamy do wystygnięcia. Margarynę z cukrem miksujemy na jednolitą, puszystą masę, dodajemy ostudzone orzechy, mieszamy, wykładamy na stężałą masę śnieżną. Posypujemy kakao, lub startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Gotowe. 

5 komentarzy:

  1. Mam taką gotowa masę ajerkoniakową. Czy można użyc ja zamiennie z orzechową?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny makowiec, i ta bita śmietanka, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, a jeśli mak przygotowuję sama sparzę i zmielę 2 razy to co dalej mam zrobić ,dodać żeby nie rozsypywał się tylko był zwarty. Proszę o odpowiedź jestem początkująca ,chętna do nauki :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly