Przepis Siostry Anastazji. Kremowy, wilgotny, wielowarstwowy makowiec na biszkopcie. Pyszny, jeden z najlepszych makowców jakie jadłam. Polecam!
Biszkopt:
4 jajka
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru pudru
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier ciągle miksując, potem żółtka, ocet. Na koniec mieszając łyżką dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wykładamy na blachę z papierem (duża blacha 24x39cm). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 15min. Studzimy.
Masa makowa:
900g gotowej masy makowej
Masę przekładamy do rondla i podgrzewamy, nie zagotowujemy, jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej. Ciepłą masę wylewamy na ostudzony biszkopt. Pozostawiamy do ostudzenia.
Masa śnieżna:
1/2 litra śmietany 30-36%
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szkl wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy przestudzoną żelatynę (musi być płynna, a nie stężała). Wylewamy na ostudzony mak. Wstawiamy do lodówki do stężenia śmietany.
Masa orzechowa:
200g orzechów włoskich
1/2 szkl mleka
kostka margaryny lub masła
3 łyżki cukru pudru.
Orzechy mielimy w maszynce, lub w rozdrabiaczu na bardzo drobno, zlewamy wrzącym mlekiem, zostawiamy do wystygnięcia. Margarynę z cukrem miksujemy na jednolitą, puszystą masę, dodajemy ostudzone orzechy, mieszamy, wykładamy na stężałą masę śnieżną. Posypujemy kakao, lub startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Gotowe.
Mam taką gotowa masę ajerkoniakową. Czy można użyc ja zamiennie z orzechową?
OdpowiedzUsuńmyślę, że można zamienić :)
UsuńBardzo fajny makowiec, i ta bita śmietanka, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuję :) również pozdrawiam
Usuńwitam, a jeśli mak przygotowuję sama sparzę i zmielę 2 razy to co dalej mam zrobić ,dodać żeby nie rozsypywał się tylko był zwarty. Proszę o odpowiedź jestem początkująca ,chętna do nauki :)
OdpowiedzUsuń