Proste, szybkie ciasteczka, na bazie kaszy manny. Po upieczeniu są mięciutkie w środku, odpowiednio słodkie, z niespodzianką, w tym przypadku kawałkiem czekolady, można dodać marmolady, orzecha, co kto lubi. Polecam! Pomysł zaczerpnięty stąd.
Składniki na ok 12 ciasteczek:1 szkl mąki pszennej
3/4 szkl kaszy manny
1/3 szkl cukru
1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy)
70g masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
czekolada, marmolada, lub orzechy
Przygotowanie: do miski wsypujemy mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukry, dodajemy jajka, masło, dokładnie mieszamy, masa będzie się kleiła do rąk. Ręce myjemy, zwilżamy wodą, bierzemy trochę masy i formujemy kulkę i palcem robimy dziurkę, układamy na papierze do pieczenia. W każdą dziurkę wkładamy po kawałku czekolady lub marmolady. Wstawiamy do porządnie (to ważne do porządnie!) nagrzanego do 200 stopni piekarnika na termoobieg na 10-15min (u mnie 12min) do zrumienienia. Jeżeli mamy piekarnik gazowy to na 220 stopni. Ciasta zmienią trochę formę, staną się bardziej płaskie, ale jeżeli piekarnik nie będzie nagrzany do odpowiedniej temp. to popłyną. Smacznego :)!
Pomysłowe ciasteczka i w dodatku proste :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Świetny masz blog. A ciasteczka jedne z prostszych :) pozdrawiam
UsuńJuz w piekarniku��
UsuńTo ciasteczka z manny też już wynalezione???:)super:)
OdpowiedzUsuńchyba z wszystkie da się zrobić :) mam też przepis na oszinki które są z kleiku ryżowego :)
Usuńmam pytanie,ile lyzek to 70 gram masla?
OdpowiedzUsuńto jest 1/3 kostki masła, wyjdzie z 3 czubate łyżki :)
Usuńz robiłam i są bardzo pyszne, nie użyłam czekolady, bo jej niestety nie miałam. dodałam za to herbaty rozpuszczalnej o smaku owocowym
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z herbatą :) pozdrawiam :)
UsuńTakich ciadteczek szukalam !! Cudowne ;)
OdpowiedzUsuńPyyycha:) idealna ilość cukru, ja zamiast cukru waniliowego dodałam aromat waniliowy. Z jednej porcji wychodzi około 20 - 25 ciasteczek (zależy jak są duże). Dziś spróbowałam z czekoladą, powidłem i suszonymi żurawinami. Małżonek za nimi przepada! Co mnie baaardzo cieszy^^ Dziękuję za super przepis:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że zasmakowały :) pozdrawiam :)
Usuńcieszę się, że zasmakowały :) pozdrawiam :)
UsuńPyszne!!!☺
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast masła dodać margaryny?
OdpowiedzUsuńtak można :)
OdpowiedzUsuńkasza manna ma być już ugotowana?
OdpowiedzUsuńnie gotowana, sypka ;)
Usuńczy kaszę manną ugotować wcześniej?
OdpowiedzUsuńnie gotujemy, wsypujemy sypką, pozdrawiam
UsuńKasza manna może być błyskawiczna czy musi być zwykła?
OdpowiedzUsuńobojętne, robiłam i z taką i z taką i obie wersje smaczne
Usuńtak mnie zaciekawił przepis, że musiałam iść do kuchni i go wypróbować - ciekawy smak właśnie kończymy konsumpcję pewnie jutro będzie poprawka Sylwia
OdpowiedzUsuńWłaśnie w piekarniku, ciekawe czy smakują tak jak z kleiku ryżowego 😀
OdpowiedzUsuńdobre! ja polozylam na nie jeszcze plasterki banana i na nie dopiero drzem truskawkowy.
OdpowiedzUsuń