wtorek, 22 kwietnia 2014

rolada z kurczaka

Rolada z kurczaka bez nadzienie, zwykła prosta, smaczna, doskonała do kanapek. Polecam!
Luzowanie kurczaka, czyli usuwanie kości w innym poście.
Składniki:
1 kurczak cały
2 płaskie łyżeczki żelatyny
przyprawy: papryka słodka, vegeta (domowa vegeta), pieprz, i inne ulubione przyprawy
Przygotowanie: z kurczaka usuwamy kości, od wewnętrznej strony posypujemy przyprawami, oraz żelatyną (w proszku nie rozpuszczoną), zwijamy roladę, z wierzchu posypujemy przyprawami, przekładamy do rękawa do pieczenia, porządnie zwijamy i sznurujemy roladę (można użyć siatek wędliniarskich), wkładamy do garnka, zalewamy zimną wolą i gotujemy, po zagotowaniu zmniejszamy gaz, tak aby rolada tylko delikatnie się gotowała, gotujemy przez 1,5h. Ugotowaną, jeszcze gorącą wyciągamy, układamy na desce do krojenia i przyciskamy czymś ciężki, ja używam garnka z wodą, zostawiamy tak do wystygnięcia. Później przechowujemy w lodówce. 

3 komentarze:

  1. nie zrozumialam ojaki renkaw chodzi....zeby wsadzic tego kurczaka????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rękaw do pieczenia taki foliowy, kupisz w każdym sklepie spożywczym i hipermarketach, jest on wytrzymały na temperaturę, często używam go do pieczenia w piekarnika, wówczas mięso jest wilgotne, nie wysuszone :) niestety nie mogę podać Tobie linka dla wpisz w google "rękaw do pieczenia" i zobaczysz o co chodzi :) pozdrawiam

      Usuń
  2. przepyszna jest z dodatkiem zielonej pietruszki, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly