czwartek, 18 lipca 2013

racuchy drożdżowe z jabłkami

Chrupiące z wierzchu, pulchne i mięciutkie w środku. Racuchy z ciasta drożdżowe z kawałkami jabłek, najlepsze na ciepło oprószone cukrem pudrem. Zapraszam! przepis pochodzi stąd.
Składniki:
500g mąki pszennej
50g drożdży
300ml mleka lekko ciepłego
1 jajko
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
3 duże jabłka
olej do smażenia
Przygotowanie: do dużej miski wsypujemy mąkę dodajemy szczyptę soli, robimy dołek do którego rozdrabniamy drożdże i zasypujemy cukrem, wlewamy 100ml mleka, odstawiamy na 15min, w tym czasie drożdże się rozpuszczą. Do masy dodajemy 1 jajko i resztę mleka, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5godz, ciasto powinno zwiększyć objętość 3-4 krotnie. Po wyrośnięciu dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę, mieszamy i odstawiamy na 15min do ponownego wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, łyżką nabieramy ciasto i smażymy niewielkie placuszki na złoto na niewielkim ogniu, odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly