czwartek, 24 kwietnia 2014

bigos z piekarnika

Przepis na tradycyjny bigos był już tutaj. Teraz przedstawiam przepis na bigos, który piecze się w piekarniku, jest pyszny. Zaletą pieczenia w piekarniku jest to, że napewno nie przypali się. Bigos przygotowuje się 3 dni.
Składniki:
2-3kg kiszonek kapusty
1kg mięsa wieprzowego - łopatki, szynki lub karkówki
0,5 kg kiełbasy
4 duże cebule
1 koncentrat pomidorowy (190g)
1 kostka masła (lub margaryny)
5-10 suszonych śliwek
garść grzybów suszonych (bez też jest równie pyszny)
przyprawy: 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz, vegeta, papryka słodka, (można wykorzystać gotową przyprawę do bigosu)
Przygotowanie:
1 dzień: grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 30min, następnie drobno siekamy, kostkę masła rozpuszczamy w rondu, przelewamy do naczynia żaroodpornego, kapustę opłukujemy wodą, wyciskamy, kilka razy siekamy, połowę przekładamy do naczynia, mięso kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy na kapustę, wykładamy grzyby i pokrojone drobno śliwki, zakrywamy pozostałą kapustą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Naczynie zakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1,5h. Zostawiamy do wystygnięcia, a na noc wstawiamy do lodówki lub chłodnego miejsca
2 dzień: na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy pokrojoną cebulę i kiełbasę, dodajemy do bigosu i mieszamy. Pieczemy kolejne 1,5h. Na noc wkładamy do lodówki 
3 dzień: do bigosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, pieczemy 1,5h. Po tym czasie bigos gotowy. 
* po upieczeniu na koniec staram się wyjąć wszystkie liście laurowe i ziela angielskie, żeby nikt nie dostał na talerzu. 
Przygotowany bigos można zawekować na dwa sposoby:

  • do spożycia w 2-3 tygodnie: wrzący bigos przekładamy do słoików i odrazu zakręcamy, nie napełniamy całych słoików, zostawiamy 2 cm od góry wolnego, przewracamy słoik do góry dnem, stawiamy na ściereczce i nakrywamy kilkoma ścierkami, zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem najlepiej wrzucić na patelnie i podgrzać.
  • do spożycia nawet do pół roku: gorący bigos, przekładamy do słoików, zakręcamy, wstawiamy go garnka, na spodzie garnka układamy ściereczkę, a żeby słoiki nie pękły, zalewamy wodą całość, ale nakrętki mają wystawać ponad wodę. Tak gotujemy przez 30 min. 


2 komentarze:

  1. Taki bigos to dla mnie nowosć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jest inny od tego robionego w garze :) pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly