czwartek, 24 kwietnia 2014

jajka faszerowane z pieczarkami

Propozycja jajek faszerowanych, wersja bezmięsna. Polecam nie tylko na wielkanocne śniadanie.
Składniki na 7 całych jajek:
7 jajek
1-2 czubate łyżki majonezu
200g pieczarek
1 cebula
pieprz, sól, vegeta i papryka słodka
Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, studzimy, przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pieczarki obrane (bez trzonków), drobno pokrojone, dodajemy vegetę i paprykę słodką, smażymy, do momentu aż woda z grzybów odparuje. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do miski przekładamy żółtka z jajek, rozgniatamy widelcem, dodajemy ostudzone pieczarki, majonez, pieprz i sól. Przygotowaną masą wypełniamy nasze białka jajek.  


4 komentarze:

  1. Chyba zrobię je na przyjęcie urodzinowe męża:) a może mi coś polecisz szybkiego na ciepło na przyjęcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na przyjęcia jak znalazł :) na ciepło to chcesz takie danie obiadowe, czy jako ciepłą przekąskę?

      Usuń
  2. Ciepłą przekąskę bo to będzie ok 17 więc już po obiedzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a pizzę, lub tartę z kurczaka? podzielna, bardzo smaczna i szybka do przygotowania? http://smakslodyczy.blogspot.com/2013/07/tarta-z-kurczakiem-i-warzywami.html
      albo z ciasta francuskiego http://smakslodyczy.blogspot.com/2013/09/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-z.html
      http://smakslodyczy.blogspot.com/2013/04/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-z.html
      http://smakslodyczy.blogspot.com/2014/02/ciasteczka-francuskie-z-pomidorem-i.html

      Usuń

Printfriendly