poniedziałek, 14 kwietnia 2014

pieczony kurczak w ziołach

Prosty przepis na obiad, przy którym nie trzeba się nastać i narobić. Są to zwykłe kawałki kurczaka z dodatkiem ziół upieczone w piekarniku. Zazwyczaj jak mam chwilę więcej na przygotowanie obiadu to z kurczaka wykrawam kości, ale można wykonać to standardowo.
Składniki:
kawałki kurczaka (u mnie górne części udek)
1 cebula
łyżka masła
przyprawy: pieprz, vegeta (domowa vegeta), papryka słodka, suszony tymianek, oregano, bazylia (można użyć gotowej mieszanki ziół prowansalskich
Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski, przyprawiamy, porządnie mieszamy, tak aby się pokrył przyprawami, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki, ponownie posypujemy ziołami, dodajemy pokrojoną cebulę (u mnie w grube pióra), dodajemy masło na wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez 1h20min. Gotowe!

7 komentarzy:

  1. Zjadłabym pieczonego kurczaczka, oj zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie mięsko, szczególnie w ziołach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczemy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam bez :P ale i tak wyszło megapyszne!!! Mąż mówił, ze super doprawione. Przepisy z tego bloga nigdy mnie nie zawiodły,testuję dalej:) D.

      Usuń
    2. cieszę się bardzo i smacznego dalszego testowania :) pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly