sobota, 1 lutego 2014

naleśniki z mięsem pod sosem bolognese

Proste i smaczne połączenie naleśników, sosu i sera żółtego. Naleśniki z mięsem mielonym, podsmażoną cebulką zawinięte w formie koperty, zalane sosem bolognese gotowym lub stworzonym przez siebie, posypane serem, który po zapieczeniu pięknie się rozpuszcza. Zapraszam do delektowania się smakiem i zapachem! Przepis od Karoliny H. 
Składniki:
naleśniki ok 8-9 sztuk. Przepis na naleśniki o średnicy ok 21-22cm.
3 jajka
1,5 szkl mleka
1,5 szkl mąki
szczypta soli
Przygotowanie wszystkie składniki miksujemy, i smażymy cienkie naleśniki.

Farsz mięsny:
0,4kg mięsa mielonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie: cebulę kroimy drobno, wyciskamy czosnek, szklimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy mięso mielone i smażymy całość, przyprawiamy wg upodobań. 

Ponadto:
- Sos bolognese (u mnie gotowy ze słoiczka ok.300ml), można wykonać samemu tak jak TUTAJ pomijając mięso mielone, lub dodać z proszku.
- ser żółty ok 100g 

Przygotowanie: bierzemy naleśnik, nakładamy trochę farszu mięsnego (dodatkowo można posypać startym serem), zwijamy w kopertę lub w rulonik, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy całość sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 25min. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly