czwartek, 27 lutego 2014

schab pod beszamelem z pieczarkami

Szybki, pyszny schab pod beszamelem z nutą pieczarek, z ciągnącym się serem. Niebo w gębie :)!
Składniki:
6 plastrów schabu
100-150g pieczarek
1 średnia cebula
300ml mleka
25g masła
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 szkl startego żółtego sera
przyprawy: papryka słodka, vegeta, pieprz, sól,
olej
Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, lekko rozklepujemy tłuczkiem (kilka razy tylko uderzamy, aby nie robić na płaskie kotlety, a tylko rozluźnić mięso), każdy plaster posypujemy papryką słodką, vegetą i pieprzem. Odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, szklimy. Do cebulki dodajemy pokrojone pieczarki, posypujemy szczypta soli i smażymy chwilę. Odstawiamy na bok. Na patelni (może być ta sama po pieczarkach z tym samym tłuszczem) rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony na niezbyt dużym płomieniu.  W garnku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy, wstawiamy ponownie na ogień i zaczynamy dodawać w małych porcjach mleko, ciągle mieszając najlepiej miotełką, sos ma gęstnieć, ale nie być za gęsty, jak dodamy już całe mleko i się zagotuje, to zdejmujemy z ognia, dodajemy pieczarki (kilka można zostawić na wierzch), doprawiamy do smaku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu, posypujemy połową sera, układamy schab, polewamy resztą sosu i posypujemy resztą sera (układamy pozostawione pieczarki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-10min do rozpuszczenia się sera. Podajemy z ziemniakami i surówką!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly