czwartek, 20 lutego 2014

mięsko w słoikach

Coś dla wielbicieli swojskich wyrobów, konserw, a przede wszystkim mięsożerców. Mięsko mielone w galarecie, idealne do kanapek. Palce lizać!
Porcja na 6 słoików, każdy po 650ml
2 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg boczku surowego
2,5 płaskich łyżek soli 
1 płaska łyżka majeranku
1 płaska łyżka pieprzu
2-3 wyciśnięte ząbki czosnku (lub granulowany)
liście laurowe
1/2 szkl wody
opcjonalnie 1 płaska łyżka żelatyny (ja nie dawałam dlatego galaretka nie jest bardzo sztywna)
Przygotowanie: mięso i boczek mielimy w maszynce (średniej wielkości oczka sitka), dodajemy przyprawy (sól. pieprz, majeranek, czosnek, opcjonalnie żelatynę), dodajemy wodę. Mięso wyrabiamy porządnie i długo - ok.5min. Przygotowane mięso wkładamy w słoiki do 3/4 wysokości słoika, wkładamy listek laurowy, zalewamy 2-3 łyżkami przegotowanej wody. Zakręcamy. W dużym garnku na dno układamy ścierkę kuchenną, wstawiamy słoiki, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zakrywamy ścierką i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia,a następnie wstawiamy do lodówki. 
* polecam po wyrobieniu mięsa usmażyć na patelni odrobinę i spróbować czy nie trzeba bardziej doprawić.

7 komentarzy:

  1. Jestem pod wrażeniem bo takie wyroby są pyszne a nie wiedziałam,że można samemu w domu zrobić:) . Muszę wypróbować:) . Jak długo można przechowywać takie słoiczki z mięskiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie 3-4 miesiące (a może i dłużej), ale u mnie krótko stoją max 2 tygodnie, bo je zjadamy raz dwa :D

      Usuń
  2. A ile będzie słoiczków z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pół dnia dzisiaj siedzę na tym blogu i jestem zachwycona! Jutro robię ciasto mech leśny natomiast w najbliższym czasie mięsko. Muszę tylko zaopatrzyć się w takie proste słoiki żeby mięsko ładnie wyszło :) Ale jestem głodna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi, że zainspirowałam i że mój blog się spodobał. Życzę udanych wypieków i potraw :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Mech wyszedł super, ale następnym razem dodam skórkę otartą z cytryny bo jednak szpinak był dla niektórych wyczuwalny. Będę często zaglądać bo ostatnio kiepsko z pomysłami nawet na zwykły obiad. Pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly