wtorek, 18 lutego 2014

schab pod cebulką

Bardzo prosty, nieskomplikowany, smaczny pomysł na obiad. Plastry schabu z dużą ilością cebulki. Podawane z ziemniakami i surówką. Polecam!
Składniki:
6 plastrów schabu
4-5 duże cebule
olej
masło
pieprz i sól
Przygotowanie: plastry schabu myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy tłuczkiem (dosłownie 3-4 razy), na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy schab, aż zacznie robić się złocisty. Przekładamy do garnka i posypujemy lekko solą i pieprzem. Na tej samej patelni, dodajemy 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubsze piórka, smażymy aż zacznie się rumienić. Cebulę przekładamy na schab, dodajemy ok.0,5 szkl wody, posypujemy lekko solą i pieprzem, pamiętając, że schab był już przyprawiany. Dusimy na wolnym ogniu przez ok 25-30min. Na talerz wykładamy schab, a na wierchu dużą ilość cebuli. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly