poniedziałek, 3 lutego 2014

pierś z kurczaka w papirusie

Przygotowanie w domu kurczaka w papirusie, bez użycia gotowych fix'ów jest bardzo proste, szybkie, no i tanie. Wystarczy mieć podstawowe przyprawy i papier do pieczenia (taki do wypieków). Po usmażeniu kurczak jest mięciutki, soczysty i bardzo aromatyczny. Polecam!
Składniki:
pierś z kurczaka
olej
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka w proszku i ulubione suszone zioła (u mnie oregano)
papier do pieczenia
Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w kotlety tak, aby miały grubość max 1,5cm, jeżeli mają więcej możemy lekko rozbić tłuczkiem. Papier do pieczenia składamy na pół i ucinamy do wielkości przygotowanej piersi z kurczaka, rozkładamy błyszczącą stroną do blatu, na matowej spryskujemy lub rozcieramy odrobinę oleju, posypujemy przyprawami, na połowie układamy pierś z kurczaka i zakrywamy drugą połową. Układamy na patelnię (bez oleju) i smażymy na wolnym ogniu ok 3-5 min (w zależności od grubości kurczaka). Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ja bardzo lubię używać te papierki sklepowe,ale wypróbuję te:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jest taniej, a smak i efekt ten sam, a nawet i lepszy :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Wspaniałości! Pierś jest bardzo, bardzo soczysta i tak mało tłuszczu:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly