niedziela, 23 lutego 2014

karkówka pod pieczarkami i serem

Pyszna, krucha karkówka pod kołderką z pieczarek i sera żółtego. Smaku dodatkowo nadaje mieszanka majonezu i keczupu. Bardzo gorąco polecam!
Składniki:
ok. 1 kg karkówki (może być również łopatka, schab, szynka)
2 duże cebule
ok. 200g pieczarek
ok. 100-150g sera żółtego
2 czubate łyżki majonezu
2 czubate łyżki keczupu
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, inne ulubione przyprawy
olej
Przygotowanie: mięso myjemy, kroimy na 1,5cm plastry, delikatnie - dosłownie 2 razy traktujemy tłuczkiem. Wkładamy do naczynia, posypujemy przyprawami, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki oleju, całość mieszamy, rozkładamy w naczyniu żaroodpornym na płasko, przykrywamy i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez ok 1h 20min. Na patelni podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, ser ścieramy na grubej tarce, w małej miseczce mieszamy majonez z keczupem. Po 1h 20min jeżeli w naczyniu powstał sos odlewamy go, karkówkę smarujemy mieszanką majonezu z keczupem, rozkładamy pieczarki, posypujemy serem. Wkładamy ponownie do piekarnika na 15-20min. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką! 

2 komentarze:

  1. Megapyszna!!! Nie lubię mięsa, a wieprzowiny szczególnie, ale tak karkówka jest prześwietna! Robiłam już dwa razy i wychodzi mięciutka i dosłownie rozpływa się w ustach. Tylko zapiekam krócej, tak 10 minut. To będzie chyba moje popisowe danie teraz ;) super przepisy! W końcu mięsko wychodzi mi miękkie i nie żylaste. Pozdrawiam:) D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, ze mogłam do tego się przyczynić. Pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly