Piękne, pyszne, ale i pracochłonne. Różyczki karnawałowe, ciasto faworkowe, łyżeczka dżemu / marmolady, oprószone cukrem pudrem. Idealne na Tłusty Czwartek, ale nie tylko. Z jednej porcji wychodzi ok 50-60szt., a ciasto jest takie same jak na kruche, lekkie faworki, więc można zrobić z połowy porcji róże, a z drugiej tradycyjne faworki. Polecam!
Składniki:250ml śmietany 18%
5 żółtek
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg mąki (najpierw dajemy 2,5 szkl potem w razie potrzeby dosypujemy więcej)
cukier puder
Przygotowanie:
2,5 szkl mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując stolnicę mąką. Wyrabiane ciasto nie powinno przylegać do stolnicy, jeżeli przywiera dodajemy więcej mąki. Przygotowane ciasto po przekrojeniu powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza, wtedy jest dobrze wyrobione. Odkrajamy kawałek ciasta, stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy, na grubość 1-2mm, wykrawamy trzy wielkości kółek, u mnie była to szklanka, lampka do szampana i kieliszek do wódki. Każdy kawałek nacinamy w 4-5 miejscach, następnie układamy kółka na siebie. W środku bardzo mocno naciskamy palce, aby się skleiły kółka, jeżeli będą słabo ściśnięte wówczas podczas smażenia rozkleją się. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron. Ważne, aby oleju było tak dużo, żeby smażone różyczki nie dotykały dna. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem, a na środek wykładamy łyżeczkę dżemu.
Są pyszne lubię je jeść w wykonaniu innych:) sama się nawet nie zabieram za duzo pracy z nimi:)
OdpowiedzUsuńoj pracochłonne i to bardzo, ale warte zachodu :)
Usuń