Szybka, bardzo sycząca, rozgrzewająca zupka chili, ostrość można dostosować do własnych upodobań, ale powinna mieć ona troszkę "mocy". Nie jest to oryginalne chili con carne.
Składniki:0,5kg mięsa mielonego
1 papryka czerwona
1 cebula
300g pieczarek
1 puszka czerwonej fasoli (250g)
400g przecieru pomidorowego w kartoniku (lub 3-4 łyżki koncenteraru pomidorowego)
przyprawy: pieprz, vegeta, papryka słodka, chili w proszku lub 2 papryczki chili świeże,
Przygotowanie: na patelni na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, jak się zeszkli, dodajemy mięso mielone, podczas smażenia rozdrabniamy je łopatką, smażymy do momentu, aż mięso zrobi się sypkie. Po usmażeniu zdejmujemy mięso, a na patelni smażymy chwilę pieczarki pokrojone w plastry lub kostkę. W garnku zagotowujemy ok 0,5litra wody, przekładamy mięso mielone, pieczarki, paprykę czerwoną wydrążoną i pokrojoną w kostkę, papryczkę chili lub proszek chili, paprykę słodką w proszku. Gotujemy ok 30min. Po tym czasie dodajemy przecież pomidorowy lub koncentrat, oraz odsączoną fasolkę. Gotujemy jeszcze 10min. Doprawiamy vegetą, pieprzem, uważając na ostrość. Podajemy z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz