wtorek, 25 lutego 2014

ryżowe placuszki z jabłkiem

Pomysł na wykorzystanie ugotowanego ryżu. Placuszki na słodko, bardzo dobrze z dodatkiem dżemu. Polecam!
składniki na ok 10- 12 placuszków:
1 torebka ugotowanego ryżu (100g przed gotowaniem)
2 jajka
kilka łyżek mąki
1 cukier waniliowy
1 średniej wielkości jabłko
opcjonalnie cynamon
olej do smażenia
Przygotowanie: ryż gotujemy (musi być porządnie napęczniały, nie al dente), do schłodzonego, dodajemy jajka, cukier waniliowy, opcjonalnie cynamon, starte na grubych oczkach jabłko, mieszamy i dodajemy mąkę, u mnie to było ok. 5 łyżek, ale wszystko zależy od ugotowanego ryżu, wielkości jajek, masa ma być w miarę zwarta, tak, żeby dobrze ją się kładło na patelnią. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na złoto z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z dżemem.

2 komentarze:

Printfriendly