sobota, 9 lutego 2013

faworki

Zapraszam na wyjątkowo kruche, lekkie i przepyszne faworki.
Składniki:
250ml śmietany 18%
5 żółtek
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg mąki (najpierw dajemy 2,5 szkl potem w razie potrzeby dosypujemy więcej)
cukier puder

Przygotowanie
2,5 szkl mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy śmietanę, żółtka, sól i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując stolnicę mąką. Wyrabiane ciasto nie powinno przylegać do stolnicy, jeżeli przywiera dodajemy więcej mąki. Przygotowane ciasto po przekrojeniu powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza, wtedy jest dobrze wyrobione. Okrajamy kawałek ciasta, stolnicę oprószamy mąką i bardzo cienko wałkujemy, na grubość 1-2mm, kroimy paski o szerokości 3-4cm i długości 10-15cm i formujemy faworki. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano z obu stron. Ważne, aby oleju było tak dużo, żeby smażone faworki nie dotykały dna. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

PORADA: aby olej nie palił się i nie pienił, należy do smażenia wrzucić plasterek surowego ziemniaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly