poniedziałek, 3 lutego 2014

marchewkowe sakiewki z marmoladą

Ciasteczka z dodatkiem marchewki nadziane marmoladą wieloowocową lub inną ulubioną, proste w wykonaniu, lekko kruche, nie słodkie. Przepis od Ewy S-K pozdrawiam. Można wykonać w formie sakiewek, wycinanych ciasteczek (bez marmolady), lub ruloników.
Składniki na ok 30 sakiewek:
2 szkl mąki pszennej
1 kostka masła/margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 średniej wielkości marchewki
marmolada
Przygotowanie: marchewkę obieramy i ścierany na drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, dodajemy masło / margarynę, siekamy aż powstanie kruszonka, dodajemy marchew i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na grubość ok 3mm (w razie konieczności podsypujemy mąką). Jeżeli chcemy uzyskać sakiewki to kroimy w kwadraty (u mnie ok 7x7cm), na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę marmolady i składamy dwa przeciwległe rogi ściskamy tak aby się skleiły, a potem dwa pozostałe i też ściskamy. Jeżeli chcemy ruloniki to kroimy w kwadraty, smarujemy marmoladą i zwijamy. Układamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok 20-25min, jeżeli będziemy robili w formie wycinanych ciasteczek bez marmolady czas pieczenia skrócić do 15-20min. Upieczone od razu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Mam pytanko, czy ciasteczka będą równie równie pyszne po kilku dniach, np po trzech? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak będą równie dobre po kilku dniach,tylko proponuję trzymać w zamkniętym pojemniku lub foli :) pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly