poniedziałek, 17 lutego 2014

ciasteczka francuskie z pomidorem i mozzarellą

Szybkie, efektowne ciasteczka z ciasta francuskiego. Można podać z sosem czosnkowym, keczupem, lub bez żadnych sosów. Fajny pomysł na imprezę. Foto by Magdalena S. 
Składniki:
ciasto francuskie
pomidory
mozzarella (może być kulka lub tarta)
jajko
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
Przygotowanie: kilka łyżek oliwy z oliwek wlewamy do pojemnika od blendera, wrzucamy ząbek czosnku, oraz kilka listków bazylii, blendujemy. Ciasto francuskie dzielimy na 12 prostokątów, smarujemy rozmąconym jajkiem. Na każdy prostokąt układamy troszkę mozzarelli, następnie 2 plastry pomidora, oraz polewamy przygotowaną oliwą czosnkowo-bazyliową. Wkładamy do rozgrzanego do 200-220 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia.

3 komentarze:

  1. Lubię przepisy z ciastem francuskim są szybkie i pyszne. Szybkie jęśli kupimy gotowy płat oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy jeszcze nie wzięłam się za zrobienie własnego ciasta francuskiego, i jakoś nie ciągnie mnie do tego, szkoda czasu, ale faktycznie z gotowego raz dwa się robi i pysznie smakuje :)

      Usuń
  2. Matko, jakie proste i fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly