poniedziałek, 17 lutego 2014

łazanki z kapustą i kiełbaską

Proste danie z makaronu - łazanek, kapusty kiszonej i kiełbasy. 
Składniki:
1 opakowanie makaronu łazanki (250g)
0,5kg kapusty kiszonej
0,5kg kiełbasy (u mnie podwawelska)
1 cebula
przyprawy: pieprz, sól,
olej
Przygotowanie: kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy, siekamy drobniej, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Na patelni na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, jak się zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę do cebuli i kiełbaski i podsmażamy przez chwilę całość, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do odsączonego makaronu dodajemy przygotowaną kapustę z kiełbasą i mieszamy. Podajemy gorące. Smacznego!

2 komentarze:

Printfriendly