czwartek, 3 kwietnia 2014

roladki z kurczaka z szynką, mozzarellą i pieczarkami

Kolejny pomysł na pierś z kurczaka. Tym razem roladki z szynką, kawałkiem mozzarelli i z podsmażonymi pieczarkami. Bardzo dużo smaków, mięso soczyste, aromatyczne, plasterek wędliny daje specyficzny posmak. Polecam!
Składniki na 6 roladek:
podwójna duża pierś z kurczaka
6 plastrów szynki lub innej wędliny
kulka mozzarelli
150-200g pieczarek
1 mała cebula
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka
Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy, obieramy (użyłam samych główek, bez ogonków), kroimy w kostkę, na patelni na odrobinie oleju, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy vegetą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek.   Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, dzielimy na 6 kotletów (można podzielić na 8 części, wtedy roladki będą malutkie), każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy vegetą i pieprzem. Układamy plasterek szynki, kawałek mozzarelli, łyżeczkę pieczarek, zwijamy ściśle. Maczamy w rozbełtanym jajku, następne w bułce tartej i mocno ściskamy, formując kształtne roladki. Smażymy na oleju na złoto z każdej strony, nie należy smażyć zbyt szybko. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć resztki tłuszczu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ah ten rozpływający się w środku serek. To właśnie dlatego te wszystkie roladki są takie pyszne i warto dla nich zgrzeszyć - dla tego ciągnącego sera :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem tego zdania, że ser w roladkach jest konieczny :)

      Usuń

Printfriendly