wtorek, 1 kwietnia 2014

pieczony udziec z indyka

Prosty pomysł na mięsny obiad. Mięso mięciutkie, soczyste, bardzo wilgotne, nie wiórowate. Można podać do obiadu z sosem, ziemniakami i surówką, lub zostawić do wystygnięcia i wykorzystać na kanapki. 
Składniki:
udziec z indyka (u mnie 1,2kg)
1 cebula
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
olej
do sosu łyżka mąki i koperek
Przygotowanie: mięso z indyka myjemy, wycinamy kość, nie przecinając skóry , posypujemy przyprawami i polewamy 2 łyżkami oleju, porządnie rozprowadzamy przyprawy po mięsie i po stronie skóry i od wewnętrznej. Tak przygotowane mięso najlepiej jest zostawić na noc w lodówce, ale spokojnie można przygotować tuż przed włożeniem do piekarnika. Mięso składamy - zwijamy tak, żeby skóra była na zewnątrz, nitką kilka razy przewiązujemy ściskając mięso. Wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy obraną przekrojoną na pół cebulę, rękaw szczelnie zawiązujemy i wkładamy do piekarnika w 200 stopniach na ok 1h 30min - 1h 40min. Po upieczeniu zdejmujemy nitki, którymi było związane mięso, zostawiamy na ok 5-10min nie krojąc, żeby mięso odpoczęło" i przy krojeniu nie wyciekały wszystkie soki. Powstały sos przylewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą oraz koperek. Mięso kroimy w grube plastry i polewamy sosem.  

6 komentarzy:

  1. Smaczny przepis i z gatunku dość tanich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowało moim domownikom, polecam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie!!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy mozna piec w naczyciu zaroodpornym pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly