sobota, 4 stycznia 2014

ryba po grecku

Większość przepisów na rybę po grecku zawiera marchewkę, mój jest prostszy, moja rodzina tylko taką jada. 
Składniki:
1kg mintaja (mrożone płaty)
mąka
2 jajka
4 duże cebule
190g koncentratu pomidorowego (1 słoiczek)
przyprawy: sól, pieprz, vegeta (domowa vegeta), cukier, 1-2 łyżki soku z cytryny
olej do smażenia
Przygotowanie: rybę rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy vegetą, pieprzem, solą, obtaczamy w mące, później w rozmąconym jajku i ponownie w mące, smażymy na oleju na złoto. Układamy na talerzu kawałki ryby jeden obok drugiego. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na olej, posypujemy solą, chwilę podsmażamy, a następnie przykrywamy i dusimy do miękkości, dodajemy cały koncentrat pomidorowy, doprawiamy cukrem, pieprzem, vegetą, pamiętając, że cebula wcześniej była solona. Minutkę podgotowujemy i całość wykładamy na przygotowaną rybę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly