poniedziałek, 20 stycznia 2014

kotlety mielone z pieczarkami

Mała wariacja na temat tradycyjnych mielonych, nadziewać można tym co do głowy przyjdzie, u nas dziś pieczarki z cebulką. Można przygotować z mięsa wieprzowego, drobiowego. Polecam!
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego (u mnie indycze)
2 małe cebule
150-200g pieczarek
1 kajzerka
2 jajka
kilka łyżek bułki tartej
przyprawy: vegeta (przepis na domową vegetę), pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie: 1 cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na odrobinę oleju na patelnię, podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, doprawiamy vegetą i pieprzem. Odstawiamy. Do miski wkładamy mięso mielone, 1 jajko, 1 cebulę drobno pokrojoną , kajzerkę wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą, przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną, możemy dodać kilka łyżek bułki, aby konsystencja była bardziej zwarta. Formujemy kotlety: porcję mięsa bierzemy na wilgotną rękę, formujemy placuszek, dodajemy łyżkę pieczarek, i sklejamy brzegi. Gotowy kotlet maczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly