niedziela, 29 grudnia 2013

pączek z dziurką, donat

Amerykańskie pączki z dziurką po mojemu, z ciasta drożdżowego posypane cukrem pudrem, można równie dobrze polać czekoladą, lukrem, kto jak lubi. Ciasto jest pulchne, mało słodkie, słodyczy dodaje polewa, posypka. Moje dziecko jest wielkim fanem donatów. Polecam!
Składniki na 14 sztuk:
2½ szkl mąki
2 czubate łyżki cukru
½ szkl ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
25g rozpuszczonego masła
Przygotowanie: do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy drożdże, odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sok z cytryny, i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Mieszamy dokładanie, przykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tyle, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 0,5 -1 cm. Wykrawamy kółka jedno większe a w środku mniejsze. Odkładamy na 10-20min do ponownego wyrośnięcia. Przygotowane pączki smażymy w głębokim tłuszczu (oleju) na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem, polewamy czekoladą, lukrem. Smacznego! 


1 komentarz:

  1. Wspomnienie z dzieciństwa na pewno zrobię w czasie karnawału:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly