sobota, 4 stycznia 2014

szuba śledziowa / pierzynka

U mnie w domu mówimy na tą sałatkę pierzynka, śledź pod pierzynką, u innych znana jest jako szuba, lub najzwyczajniej sałatka śledziowa. Zawsze gości na stole wigilijnym, ale nie tylko, bo robimy ją przynajmniej kilka razy w roku. Doskonałe połączenie słonawego śledzia, neutralnych ziemniaków, słodycz marchewki, całość wykończone majonezem i jajkiem. Pyszności! PS. występuje również wersja z burczakami.
Składniki:
5 dużych płatów śledzia matias
1 duża cebula
2 duże ugotowane marchewki
3-4 ugotowane ziemniaki ( w osolonej wodzie)
2 jajka
kilka łyżek majonezu
Przygotowanie: filety śledzia moczymy w wodzie do tej pory, aż nie będzie mocno słony, kroimy w małe kawałeczki, układamy warstwę na talerzu, posypujemy drobno posiekaną cebulą, układamy warstwę tłuczonych ziemniaków, pokrywamy majonezem, na to trzemy na drobnych oczkach marchewkę, pokrywamy majonezem, i trzemy również na drobnych oczkach ugotowane na twardo jajka. Przed wstawieniem do lodówki należy przykryć folią spożywczą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam, mniej więcej ile czasu moczyć śledzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy od śledzia, ja namaczam i co jakiś czas próbuję, niekiedy po godzinie jest ok a niekiedy i ze dwie się moczą

      Usuń

Printfriendly