Bardzo prosty, tani i jaki smaczny makaron. Moje jedno z najbardziej ulubionych dań bezmięsnych. Może nie wygląda, ale gwarantuję, że smakuje bardzo dobrze, a jeszcze lepiej na drugi dzień podgrzany na patelni. Polecam również wersję z kiełbaską!
Składniki (dla 4-6 dorosłych osób, jest to bardzo duża porcja spokojnie można połowę porcji robić):500g makaronu świderki (polecam ten z pszenicy durum, ponieważ nie rozmięka i nie rozwala tak bardzo)
700g marchewki
350 - 400g pieczarek
3 duże cebule
olej
przyprawy: sól, pieprz, vegeta (domowa vegeta)
Przygotowanie: w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i co jakiś czas mieszamy do momentu dodania reszty składników, aby nam się nie skleił. Na patelni na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, dodajemy soli i vegety, smażymy ok 2-3 minuty i dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach (marchewki będzie bardzo duża ilość), mieszamy całość, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10-15min. Przekładamy do makaronu, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz