sobota, 18 stycznia 2014

sernik trójwarstwowy

Delikatny, wilgotny, kremowy sernik o trzech smakach, spód to sernik bez dodatków, kolejna to warstwa kawowa, a trzecie kawowo-kakaowa. Świetne połączenie, doskonałe do popołudniowej kawy. Przepis to mój wymysł, po przejrzeniu internetu.
Składniki:
1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
1 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g masła/margaryny
4 jajka
2 budynie śmietankowe w proszku
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżeczka kakao w proszku
na polewę: 50g czekolady gorzkiej i 30ml śmietanki 30-36%
Przygotowanie: do jednej szklanki wsypujemy 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej, zalewamy 2 łyżkami wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia, do drugiej szklanki dajemy 1 łyżkę kawy i 1 czubatą łyżeczkę kakao, zalewamy 3 łyżkami wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. W misce ucieramy miękkie masło lub margarynę, cukier i cukier waniliowy, jak masa będzie puszysta i jednolita, dodajemy po kolei jajka ciągle mieszając, następnie ser, budynie, proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Dzielimy na 3 równe części, jedną część zostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy ostudzoną rozpuszczoną kawę i 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, do drugiej rozpuszczoną kawę z kakao i 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. W tortownicy o średnicy 23-24cm, wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą, wlewamy masę serową bez dodatków, wyrównujemy, na to dodajemy tą z kawą, uważając, żeby masy się nie pomieszały, najlepiej małymi porcjami, łyżka po łyżce wylewać, na kawową dajemy warstwę kawowo-kakaową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1h 20min. Po upieczeniu i ostudzeniu, przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, dodajemy śmietankę, mieszamy i wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

Printfriendly