Proste danie mięsne. Smaczne pulpeciki z dodatkiem marchewki, delikatny sos, doskonałe z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą czy pesso. Zapraszam!
Składniki:
500g mielone mięsa wieprzowego lub drobiowego
1 średnia marchewka
1 jajko
1 bułka kajzerka
1 cebula
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, inne ulubione przyprawy
mąka
Przygotowanie: bułkę kajzerką namaczamy w wodzie, odciskamy. Do miski przekładamy mięso, bułkę, jajko, bardzo drobno posiekaną cebulkę, startą na drobnych oczkach marchewkę, przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Do talerzyka wsypujemy mąkę. Formujemy niewielki kulki z mięsa, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby mięso było zakryte. Dotujemy ok 40min. Doprawiamy sos przyprawami do smaku, zagęszczamy niewielką ilością mąki rozrobionej w wodzie. Smacznego!
Bardzo dobry przepis, już z niego skorzystałam :) Pulpety wyszły mi bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPulpeciki pyszne,super przepis, korzystałam z niego już kilka razy,dziś też właśnie zabieram się za nie
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis podpasował :) pozdrawiam
UsuńUwielbiamy te pulpeciki.Bardzo czesto je robie tylko smaze cebulke.Pysznosci
OdpowiedzUsuń