czwartek, 9 stycznia 2014

pulpety w sosie własnym

Proste danie mięsne. Smaczne pulpeciki z dodatkiem marchewki, delikatny sos, doskonałe z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą czy pesso. Zapraszam!
*na zdjęciu pulpeciki podane z pesso pszenno-kukurydzianym 
Składniki:
500g mielone mięsa wieprzowego lub drobiowego
1 średnia marchewka
1 jajko
1 bułka kajzerka
1 cebula
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, inne ulubione przyprawy
mąka
Przygotowanie: bułkę kajzerką namaczamy w wodzie, odciskamy. Do miski przekładamy mięso, bułkę, jajko, bardzo drobno posiekaną cebulkę, startą na drobnych oczkach marchewkę, przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Do talerzyka wsypujemy mąkę. Formujemy niewielki kulki z mięsa, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby mięso było zakryte. Dotujemy ok 40min. Doprawiamy sos przyprawami do smaku, zagęszczamy niewielką ilością mąki rozrobionej w wodzie. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo dobry przepis, już z niego skorzystałam :) Pulpety wyszły mi bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pulpeciki pyszne,super przepis, korzystałam z niego już kilka razy,dziś też właśnie zabieram się za nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przepis podpasował :) pozdrawiam

      Usuń
  3. Uwielbiamy te pulpeciki.Bardzo czesto je robie tylko smaze cebulke.Pysznosci

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly