środa, 29 stycznia 2014

chleb z pestkami (najprostszy na świecie chleb domowy)

Prosty, szybki przepis na chleb domowy z pestkami słonecznika, dyni i siemieniem lnianym. Pyszny z dodatkami, ale i również tylko posmarowanym masłem. Polecam! Przepis od dziewczyny z pewnej grupy na Facebook'u, dziękuję za przepis :)
Składniki na 2 bochenki:
1kg mąki tortowej
2,5 szkl płatków owsianych górskich
1 opakowanie łuskanego słonecznika 100g
1 opakowanie łuskanych pestek dyni 100g
1/2 szkl siemienia lnianego
drożdże 100g
1 lit letniej wody
2 czubate łyżki cukru
1,5 płaskiej łyżki soli
Przygotowanie: mąkę, płatki, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane mieszamy w misce. W drugiej misce dodajemy drożdże pokruszone, cukier, sól i letnią wodę - odstawiamy na 10min. Po 10 min do mąki i ziarna dodajemy wodę z drożdżami, dokładnie mieszamy. Dwie keksówki (u mnie wielkość 22x8cm - wymiary dna keksówki), natłuszczamy masłem lub olejem, przekładamy ciasto, najlepiej jak ciasto nie sięga wyżej niż 3/4 wysokości foremki, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 1 godzinę (u mnie piekarnika nastawiamy na grzałka góra-dół).

2 komentarze:

  1. Faktycznie prosty przepis, a smakuje naprawdę dobrze

    OdpowiedzUsuń
  2. Dałam drożdzy tylko 50 gr i chlebek przepysznie sie udał,ha! dumnam :))). Polecam! Bożena.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly