wtorek, 7 stycznia 2014

makaron z pieczarkami, marchewką i kiełbasą

Prosty, tani obiad, w wersji z kiełbaską. Szybki w przygotowaniu, sycący, doskonały do odgrzania na drugi dzień. Polecam również wersję bez kiełbasy
Składniki (dla 4-6 dorosłych osób, jest to bardzo duża porcja spokojnie można połowę porcji robić):
500g makaronu świderki (polecam ten z pszenicy durum, ponieważ nie rozmięka i nie rozwala tak bardzo)
700g marchewki
400g dobrej jakości kiełbasy
350 - 400g pieczarek
3 duże cebule
olej
przyprawy: sól, pieprz, vegeta (domowa vegeta)
Przygotowanie: w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i co jakiś czas mieszamy do momentu dodania reszty składników, aby nam się nie skleił. Na patelni na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, dodajemy soli i vegety, smażymy ok 2-3 minuty i dodajemy marchewkę startą na drobnych oczkach (marchewki będzie bardzo duża ilość), mieszamy całość, przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10-15min. Przekładamy do makaronu, kiełbaskę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, dodajemy do makaronu. Mieszamy całość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly