poniedziałek, 6 stycznia 2014

ciasto "mars"

Ciasto z serii "bez pieczenia", słodkie, kremowe, do kawy idealne. Słodkawa masa krówkowa, kremowa warstwa z serkiem mascarpone i chrupiącymi batonikami MARS, bita śmietana oprószona czekoladą. Połączenie doskonałe. 
Składniki:
5-6 opakowań herbatników
masa krówkowa - kajmakowa
600-650ml śmietanki 30-36%
500g mascarpone
3 czubate łyżki cukru pudru
1 śnieżka (bita śmietana w proszku)
1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
batoniki MARS u mnie łącznie 280g
Przygotowanie: na dno formy (25x30cm lub mniejszej) układamy warstwę herbatników, następnie masę kajmakową. Przykrywamy znowu herbatnikami. W misce miksujemy mascarpone, 250ml śmietanki, 3 czubate łyżki cukru pudru, do puszystej, gęstej konsystencji. Batoniki kroimy w kosteczkę (wzdłuż na 3 części, a potem w poprzek co 3-4mm), dodajemy do masy i miksujemy ok 1-2 minuty, aby batoniki rozprowadzić po całej masie. Wykładamy do formy na wcześniej wyłożone warstwy, przykrywamy herbatnikami. W misce miksujemy pozostałą śmietanę z 1 śnieżką, wykładamy na herbatniki, posypujemy startą czekoladą. Całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej 6 godzin, najlepiej na cała noc.

10 komentarzy:

  1. Witam, zamierzam wykonać tą Pychotkę ;-) Proszę mi tylko podpowiedzieć, czy wykładała Pani formę czymś np. folią spożywczą? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, niczym nie wykładam blaszki, ale do ciast bez pieczenia mam osobną nową blaszkę, więc jak posiada Pani taką co w niej piecze to można wyłożyć właśnie folią spożywczą.

      Usuń
  2. Ciasto rewelacyjne!Zrobiło furorę na mojej imprezie :) polecam mmmmmmmmmniammmmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy tą smietanke do mascarpone trzeba ubic na sztywno czy tylko wlac

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekna robota ! naprawde pycha, prosto szybko i przepysznie.. polecam goraco ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wpadł mi przypadkiem, zrobiłam i jestem bardzo mile zaskoczona bałam się ze ciasto będzie strasznie słodkie ale jest w sam raz :) wszyscy moi domownicy bardzo sobie chwalili, ciasto pyszne dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto genialne. Zrobiłam na święta. Po świętach musialam zrobic jeszcze 2 bo wszyscy chcieli więcej. Przepyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly