Bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo smaczne, uwielbiane przez maluchy. W skład ciasta wchodzi serek homogenizowany waniliowy, który daje fajny smak. Pączki są bardzo pulchne, mięciutkie, nie są nasączone tłuszczem. Jeżeli ktoś jednak woli standardowe drożdżowe to przepis znajdzie TUTAJ. Oba przepisy polecam :) Przepis od Katarzyny J.
Składniki na ok 25-30 małych pączków:1 ½ szkl mąki pszennej
3 jajka
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (150g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie: do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, miksujemy do połączenia składników, dodajemy resztę (mąkę, proszek do pieczenia, ocet) i miksujemy. Do garnka wlewamy olej, tyle, aby pączki nie dotykały dna. Łyżką nakładamy ciasto na olej (1 łyżka =1 pączek) i smażymy, na niezbyt mocnym ogniu, na złoty kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Pychota na pewno je zrobię na tłusty czwartek:)
OdpowiedzUsuńpolecam :) zwłaszcza, ze szybko się robi :) pozdrawiam
Usuńpączki ładnie wyrosły w trakcie smażenia, ale po ostudzenie "uszło" z nich powietrze... dla mnie za mało słodkie
OdpowiedzUsuńa to jest fakt, że jak one dłużej poleżą to nie będą już takie nadmuchane jak świeżo upieczone, bo są to pączki bez drożdży i o innej konsystencji. A słodkość to kwestia gustu, zawsze można więcej posypać cukrem pudrem :) pozdrawiam :)
Usuń