piątek, 17 stycznia 2014

zapiekany ryż z jabłkami

Prosty smaczny sposób na obiad lub kolację. Warstwy mlecznego ryżu, przełożone jabłkiem, polane jogurtem lub śmietaną, oprószone cukrem.
Składniki dla 2-3 osób:
1,5 szkl mleka
2 szkl wody
1 szkl sypkiego ryżu
4 jabłka
cukier, cynamon, bułka tarta, odrobina masła
dodatkowo śmietana lub jogurt
Przygotowanie: gotujemy ryż, czyli do garnka wlewamy wodę i mleko, zagotowujemy, wsypujemy ryż i mieszamy co jakiś czas. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier i cynamon. Foremkę do zapiekana natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą, układamy na przemian warstwę ugotowanego ryżu, jabłka itd. Wstawiamy do piekarnika na 30min w temp 180 stopni. Podajemy z jogurtem lub śmietaną posypane cukrem. 

5 komentarzy:

  1. Natknęłam się na ten przepis szukając czegoś szybkiego i prostego do zrobienia z "niczego".
    Wyszło bardzo pyszne:)
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało i pomogłam w trudnej walce "co zrobić do zjedzenia" :) pozdrawiam

      Usuń
    2. U mnie te danie zawita na dłużej.Szybkie smaczne rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy.

      Usuń
    3. U mnie te danie zawita na dłużej.Szybkie smaczne rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy.

      Usuń
  2. Mąż uwielbia to danie jest obledne ;) tylko ja robię z brązowym ryżem;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly