poniedziałek, 6 stycznia 2014

zrazy w sosie

Proste zrazy w sosie własnym. Schab, ogórek konserwowy, papryka, cebula i marchewka, wszystko zawinięte i ugotowane. Podajemy z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem. 
Składniki:
plastry schabu (u mnie 8 sztuk)
2 ogórki konserwowe
1 marchewka
1 mała cebula
plaster papryki konserwowej
przyprawy: sól, pieprz, vegeta (domowa vegeta), liść laurowy, koper papryka słodka
mąka
olej
wykałaczki
Przygotowanie: plastry schabu myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, vegetą, pieprzem, na każdy plaster układamy po paseczku ogórka, papryki, marchewki, cebuli. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na oleju. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą na 2cm ponad powierzchnię zrazów, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok 1,5 godziny do miękkości mięsa. Doprawiamy przyprawami, dodajemy koperek, jeżeli chcemy gęściejszy sos to zagęszczamy odrobiną mąki rozrobionej z wodą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam gotować, ale wole przygotowywać słodkie dania. Te zrazy wyglądają bardzo apetycznie i ma pewno jutro spróbuje. Tymczasem zapraszam do mnie na prosty przepis na kokosanki
    www.magfashion.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam również słodkie przepisy i dziękuję za zaproszenie na bloga :) pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly