poniedziałek, 27 stycznia 2014

kurczak sojowo - musztardowy

Wilgotny kurczak, chrupiąca skórka, wszystko o smaku musztardowo - sojowym. Pyszny pomysł na "nudnego" kurczaka. U mnie były górne części udek, ale to może być każda część jaką lubicie. Polecam!
Składniki:
8 kawałków kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka)
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
szczypta soli
Przygotowanie: kurczaka myjemy i osuszamy, w dużym naczyniu mieszamy musztardę, sos sojowy, olej, paprykę i sól, wrzucamy kurczaka, dokładanie wcieramy w niego marynatę i zostawiamy na ok. 1 godzinę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki, przykrywamy folią i pieczemy przez 1h i 15min w 180 stopniach, po upływie 30min zdejmujemy folię, aby skórka się spiekła i stała się chrupiąca. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly