poniedziałek, 6 stycznia 2014

placuszki z kaszy manny

Proste, lekkie, puszyste placuszki z kaszy manny. Bardzo dobrze smakują z cukrem pudrem, lub z dżemem, czy z innymi dodatkami.
Składniki na ok 15 średniej wielkości placuszków:
0,5 szkl kaszy manny
1,5 szkl mleka
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
olej do smażenia
Przygotowanie: do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło, zagotowujemy. Do wrzącego dodajemy kaszę manną ciągle szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy ciągle mieszając do zgęstnienia (ok 2-3 minutki). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnego dodajemy 3 żółtka i miksujemy. Z białek ubijamy pianę, połowę dodajemy do masy i mieszamy dokładnie, ale delikatnie, dodajemy pozostałe białka i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, ale nie na zbyt dużym ogniu na złoto. Aby ułatwić nakładanie to łyżkę każdorazowo zamaczamy w wodzie, wówczas masa nie będzie przyklejała się do łyżki. Najlepiej smakują ciepłe.

2 komentarze:

  1. Fantastyczny przepis dla małych niejadków jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam właśnie niejadka w domu, a kaszy manny to nie znosi a jak zrobiłam to zjadł 6,5 co było dla mnie szokiem :)

      Usuń

Printfriendly