piątek, 31 stycznia 2014

blok waniliowy

Już był blok czekoladowy to czas na waniliowy z prawdziwą wanilią, nadziany herbatnikami. Można dodać wszelkie bakalie, suszone owoce, co kto lubi. Polecam!
Składniki:
150g masła lub margaryny
¾ szkl wody
¾ szkl cukru
1 laska wanilii
1 mleko w proszku (pełne 400g)
3 małe paczki herbatników 
Przygotowanie: do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy margarynę. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż wyjmujemy ziarna, dodajemy do garnka ziarna jak i samą laskę. Zagotowujemy, zostawiamy do lekkiego przestudzenia (masa ma być ciepła, ale nie gorąca), wyjmujemy laskę wanilii. Wsypujemy mleko w proszku ciagle mieszając. Jeżeli stworzą nam się grudki można użyć miksera lub blendera. Herbatniki kruszymy ma mniejsze kawałki dodajemy do masy. Foremkę (u mnie keksówka 8cm x22cm) wykładamy folią spożywczą, wlewamy masę, wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy do wystygnięcia, jak osiągnie temperaturę pokojową wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

5 komentarzy:

  1. Pewnie pycha,ale i bomba kaloryczna:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ukrywam tego faktu, że do dietetycznych nie należy :)

      Usuń
  2. czy laskę wanili można czymś zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy ale wówczas zmniejszyć ilość zwykłego cukru o tyle ile damy tego waniliowego

      Usuń

Printfriendly