niedziela, 19 stycznia 2014

zapiekany chlebek serowy

Banalne? sam opis nie robi wrażenia dopóki się nie spróbuje. Naprawdę polecam. Połączenie masła czosnkowego, sera żółtego, mozzarelli i szczypiorku, wszystko zapieczone w bochenku chleba. Polecam wypróbować.
Składniki:
1 bochenek chleba nie krojony!
ok 70g masła
1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany
100g sera żółtego (u mnie w plastrach, ale można starty)
1 kulka mozzarelli (125g)
szczypiorek
przyprawy: ulubione zioła (tymianek, oregano, bazylia)
Przygotowanie: chleb kroimy ale nie przecinając spodu, najpierw wzdłuż potem w poprzek, tak aby powstały ładne kwadraciki. Przygotowujemy masło czosnkowe: czyli do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku (lub odrobinę granulowanego), dodajemy zioła, mieszamy do połączenia składników. Masło rozsmarowujemy wokół każdego kawałka chleba. Mozzarellę i ser żółty kroimy w drobne kawałki, najpierw wciskamy mozzarellę, później ser żółty. Na wierzch posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika (u mnie nie nagrzany wcześniej) w 180 stopniach na ok 15-20min, do momentu rozpuszczenia sera. Podajemy gorący.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na chlebek jak będzie sezon grillowy to bedzie hit:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na grilla świetny, ale z piekarnika też bomba :) polecam

      Usuń

Printfriendly