poniedziałek, 14 kwietnia 2014

placuszki jogurtowe z dżemem

Proste placuszki na jogurcie, podawane ciepłe z ulubionym dżemem (można podać z kremem czekoladowym - to opcja dla czekoladoholików). Smacznego!
Składniki na ok 15 szt:
1 mały jogurt naturalny (180g)
1 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie: w misce jajka, cukier, cukier waniliowy, jogurt miksujemy na gładką masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ponownie miksujemy. Smażymy na odrobinie oleju na złoto, odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia resztek tłuszczu, ciepłe podajemy z dżemem lub kremem czekoladowym.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. też mam niejadka, ale pięknie zjada wszelkiego rodzaju placuszki :)

      Usuń

Printfriendly