piątek, 18 kwietnia 2014

keks

Przepis na prosty keks, aromatyczny, pyszny z dodatkiem bakalii, skórki pomarańczowej i suszonego ananasa. Może stać do tygodnia. A najlepszy po 2-3 dniach. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Walijskie Pichcenie. Gorąco polecam!
Składniki na 1 dużą keksówkę (u mnie dwie małe 20x8cm):
1 i ½ szkl mąki pszennej
5 jajek
1 szkl cukru
25 dag masła lub margaryny
ok 200-300g rodzinek, orzechów, skórki pomarańczowej itp. (u mnie garść rodzinek, 100g skórki pomarańczowej, 100g suszonych ananasów)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu, wódki lub soku z cytryny
Przygotowanie: miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na gładka masę (ok 5-8min mikserem), dodajemy kolejno po jednym żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, następnie spirytus. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, najpierw połowę delikatnie mieszając szpatułką, a następnie drugie pół. Bakalie jeżeli są w dużych kawałkach kroimy na mniejsze, żeby podczas pieczenia nie opadły na dno, obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Foremki natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Pieczemy przez 50min-1h (do suchego patyczka) w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (grzałka góra-dół). Ostudzony mozemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem, lub czekoladą. Smacznego!

wersja w czekoladzie ze skórką pomarańczową 

7 komentarzy:

  1. Keks kojarzy mi się z dzieciństwem i pieczeniem tego ciasta w szkole na lekcji techniki:) pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też mam wspomnienia z dzieciństwa z keksem związane :) a na technice nie robiliśmy, ale za to były szyszki, sałatka jarzynowa, pizza, i w sumie tylko to pamiętam. Pewnie część czytelników bloga nawet nie wie, że takie cuda w szkole się robiło, że szkoła posiadała piekarniki i kuchenki :)

      Usuń
    2. To prawda teraz już nie robią nic z gotowania w szkole a szkoda była świetna zabawa:)

      Usuń
  2. Pani chyba nigdy keksu nie widziała.... To jest co najwyżej ciasto piaskowe z marnym owocami kandyzowanymi
    ...a gdzie orzechy, rodzynki? Porażka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę przeczytać przepis, napisane jest co dodać i są tam orzechy, rodzynki.... pozdrawiam

      Usuń
  3. Zrobilam keks i wyszedl bardzo dobry,polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne zdjecia, piekny keks. Akurat pieklam w sobote ( wkrotce na blogu) i w przepisie nie bylo grama orzechow, tylko figi, daktyle, owoce kandyzowane. Sa rozne przepisy, jesli Anonimowy z kwietnia zna lepszy, moze nam wszystkim zaproponowac :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly